DAN MIMOZA - Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora.

U organizaciji Lige protiv raka Primorsko – goranske županije, u subotu, 18. siječnja 2013. godine, u jutarnjim satima u Tower centru i Zapadnom trgovačkom centru održat će se manifestacija Dan mimoza – dan prevencije raka vrata maternice i nastavak javnozdravstvene kampanje Budi Zdrav(k)a. Dan mimoza obilježit će se prigodnom akcijom, savjetima stručnjaka i tiskanim edukacijskim materijalima.

U Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji Dan mimoza, koji se u Hrvatskoj obilježava sedmu godinu za redom, organizira Liga protiv raka PGŽ u suradnji s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Jadran Galenskim Laboratorijem i brojnim volonterima. Dan mimoza također najavljuje i Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, koji slijedi naredni tjedan.
 
Na konferenciji za novinare ovu su akciju najavili pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat, predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije prim.dr.sc. Ira Pavlović - Ružić, dr.med.,  Ani Mihaljević Ferari, dr.med. iz Lige protiv raka PGŽ-a, dopredsjednica Lige protiv raka PGŽ-a te predsjednica Kluba Mirta – za žene liječene od raka ginekoloških organa Gordana Rena i Helena Glibotić Kresina, dr.med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. 

Stoga su glavne poruke  Dana Mimoza i javnozdravstvene  "Budi Zdrav(k)a"  kampanje edukacija (Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!); cijepljenje (Zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV!) i probir (Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!). 

"Akcija je ove godine posebno posvećena edukaciji o Humanom papiloma virusu, znanom kao HPV. Neki oblici HPV virusa dokazano su uzročnik nastanka raka vrata maternice. To je jedini oblik karcinoma kojemu se sigurno zna uzročnik i to je virus, a danas postoje učinkovita cjepiva koja nas mogu zaštititi od zaraze najčešćim oblicima HPV virusa koji uzrokuju rak (tipovi 16 i 18). Cjepiva su registrirana i dostupna u Hrvatskoj. Najučinkovitija su i najčešće namijenjena djevojčicama i mladim djevojkama prije početka aktivnog spolnog života. Neizmjerna je važnost redovitih ginekoloških pregleda i ranog otkrivanja zaraze HPV virusom, čime je omogućeno ranije liječenje i smanjenje mogućnosti dobivanja raka. Treba naglasiti i u kasnijim godinama važnost redovitih ginekoloških pregleda, jer redovitim pregledima se rak može rano otkriti i uspješnije liječiti", kazala je Pavlović – Ružić.

Što će se sve događati u Rijeci i Opatiji na Dan mimoza potražite na poveznici.