Dobrodošli u poduzetnički prekarijat.

SILVIO LORUSSO: DOBRODOŠLI U PODUZETNIČKI PREKARIJAT predavanje o društenoj atmosferi današnjice


Filodrammatica, velika dvorana (Rijeka, Korzo 28/1)

Petak, 7. travanj u 20 sati >> ULAZ SLOBODAN

* predavanje će biti na engleskom jeziku
Više na http://drugo-more.hr/poduzetnicki-prekarijat/

Poduzetničkom prekarijatu pripada mlada kreativna radnica koja ulaže napore u uređenje vlastitog studija dok istovremeno vozi za Uber, menadžer koji je od količine posla i odgovornosti na rubu izgaranja, zaposlenik koji će pri skorašnjem isteku ugovora na određeno vrijeme trebati ponovno promisliti svoju poziciju na tržištu rada, novopečeni diplomant koji se muči s otplaćivanjem studentskog kredita za pohađanje prestižnog sveučilišta.

Isto tako, poduzetničkom prekarijatu pripada i pokretač start-up kampanje koji uspješno prikuplja novac od investitora, stručnjak koji uspješno mijenja tvrtke, umjetnik koji putuje svijetom od jednog rezidencijalnog programa na drugi, strastveni akademik koji sudjeluje na nekoliko međunarodnih konferencija mjesečno.

Pojam poduzetnički prekarijat (eng. entreprecariat, = entrepreneurialism + precariat) odnosi se na uzajamni utjecaj režima poduzetništva i sveprožimajućih prekarnih odnosa. Kao što prevladavajući duh poduzetništva od običnih ljudi zahtjeva da se ponašaju kao poduzetnici iako nemaju vlastitu tvrtku, tako je paradigmom cjelokupnog društva postalo stanje sveopće prekarnosti, određeno nesigurnošću, radom na određeno vrijeme, povremenim i privremenim radom, te niskim ili nikakvim radnim pravima...

Prepoznajete li se?

U svijet “poduzetničkog prekarijata” uvest će nas tvorac samog pojma, talijanski umjetnik i istraživač s prebivalištem u Rotterdamu Silvio Lorusso.

Izvor/događaj: link
Vizual: Oleg Šuran
Dodatni tekst: Poduzetnički prekarijat

Objavila: N.S.