Erasmus+: Novi program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. - 2020..

Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Erasmus+ zamijenit će sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (s njegovim potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig), Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima). Program po prvi put uvodi i podršku području sporta.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Sedmogodišnji program imat će budžet od 14.7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od čak 40 posto u odnosu na postojeće programske budžete.

Vezano uz financijska sredstva raspoloživa Hrvatskoj, važno je spomenuti da će proračun programa na razini svih zemalja članica rasti neznatno tijekom 2014. i 2015., a da bi progresivni rast bilježio od 2016. nadalje. Hrvatska tako u 2014. očekuje neznatan rast sredstava u odnosu na programska sredstva dostupna u 2013. godini, a koja su iznosila preko 85 milijuna kuna (11.175.833 EUR).

Europska komisija u prosincu je objavila Poziv na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+ u 2014. godini, a čiji je sastavni dio Vodič kroz program Erasmus+.

Sve o programu potražite na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Agencija u siječnju 2014. započinje s nizom informativnih aktivnosti koje će korisnicima diljem Hrvatske omogućiti kvalitetnu pripremu za razvoj projektnih prijedloga. Radi lakšeg pronalaženja informacija o mogućnostima unutar pojedinog područja programa Erasmus+ za korisnike smo pripremili orijentacijski pregled ključnih informacija po područjima.

Događanja u Rijeci sklopu Erasmus+ tjedna potražite na portalu Grada Rijeke.