Poziv za volontere u mentorskom programu “Prijatelj" DIP-a.

undefined

DIP - ovke Vas pozivaju  da im se pridružite i date potporu aktivnostima koje provode. Posebno pozivaju studente i studentice  za rad u mentorskom programu “Prijatelj”.


Mentor volonter može biti osoba koja ima razvijenu potrebu za brigom za druge ljude, a sve ostale kompetencije će steći kroz edukaciju i potporu za koju ćemo se mi pobrinuti. Za studente i studentice  edukacijskih profesija  (učitelji, odgajatelji, nastavnici, stručni suradnici) ovo je jedinstvena prilika da kroz neformalnu edukaciju i izgrađivanjem odnosa s djecom i mladima s manje mogućnosti steknu kompetencije koje su im potrebne za rad u školi ili vrtiću ili na bilo  kojem radnom mjestu na kojem se radi s djecom i mladima. Mi svoj rad posvećujemo djeci i mladima s teškoćama prvenstveno, a cilj nam je stvoriti  mogućnosti za društveno uključivanje. Društvene mreže i iskustva koja će steći s Vama omogućit će djeci i mladima da steknu iskustvo druženja, a slobodno vrijeme koje provodite zajedno je temelj za jačanje njihovih kompetencija, socijalnih vještina, samopouzdanja i drugog. 

Što je mentor volonter?
To je osoba koja provodi slobodno vrijeme s izabranom osobom kojoj je potrebna potpora. Mentorski programi su kao oblik pružanja potpore osobama s manje mogućnosti, bilo da se radi o onima koji su u riziku ili onima iz posebno ranjivih skupina u porastu. Pokazali su se visoko efikasnima, rezultati mentorskog rada mogu se i mjeriti, jer se za svaku mentoriranu osobu oblikuje osobni plan. Osobe koje su uključene u mentorske programe stječu neponovljivo iskustvo i vještine, a naročito zadovoljstvo. Najveći razlog je u tome što se potpora pruža u  paru, jedan na jedan,  osobni odnos i interakcije između mentora i mentorirane osobe se izgrađuje temeljem povjerenja i brige.

Vaše obaveze su:
  •  jednom tjedno družiti se s odabranom osobom, prema unaprijed strukturiranim aktivnostima i planu za svaku osobu,
  • to obuhvaća sudjelovanje u aktivnostima  koje planiramo: grupne kreativne - likovne radionice, odlazak u kino, odlazak na plivanje, odlazak u šetnju, zajedničko druženje u domu mentorirane osobe i drugo
  • sudjelovanje u susretima potpore 
Obaveze organizatora volontiranja su:
  • omogućiti volonteru kvalitetnu edukaciju (20 sati)
  • omogućiti potporu 
  • osigurati sredstva za materijalne troškove (sok, prijevoz, karta za kino, prostor za grupni rad i individualno savjetovanje i dr.)
  • odnos regulirati volonterskim ugovorom, izdati potvrdu o edukaciji, izdati potvrdu o mentorskom radu, izdati potvrdu o stečenim kompetencijama
  • izraditi plan za svaku osobu... 

Javite se, djeca i mladi s manje mogućnosti vas očekuju što prije. Edukaciju za mentore predviđa se krajem siječnja 2015. U prilogu je obrazac prijave kojeg možete odmah polsati, a DIP će vas pozvati radi intervjua, na upoznavanje i s timom, djecom i mladima koji trebaju vašu potporu. U nastavku je i link na blog, a web stranica je u izradi. 

prijavni-list-za-volontere-dip.doc


Društvo za istraživanje i potporu 
 e - mail: drustvo@potpora.info
mob. : +385915580920   ili   voditeljicama programa (Petri i Barbari);  
e-mail:  mentori@potpora.info  
ili mob.: +385 998357443