Sučeljavanje riječkih kandidata za gradonačelnika: Mladi - budućnost Rijeke?.

Večer ispunjena spontanošću samih kandidata i publike na tren je ocrtavala onakav odnos kakav treba biti između građana i predstavnika izvršne vlasti.  Političari koji nisu „bogovi“ već predstavnici naroda kojem pripadaju. 


Tribina Mladi – budućnost Rijeke ponudila je direktan kontakt kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke s mladima i pitanja vezana za mlade u srijedu 17.05.2017. navečer, a gdje drugdje nego u klubu Palach, koji desetljećima iritira i konceptualno izaziva ustaljene i uvriježene postulate društva, kulture i politike.

Večer ispunjena spontanošću samih kandidata i publike na tren je ocrtavala onakav odnos kakav treba biti između građana i predstavnika izvršne vlasti.  Političari koji nisu „bogovi“ već predstavnici naroda kojem pripadaju. Uprkos sučeljavanju kandidata u Opatiji, bogatom sportskom programu u medijima i sredini tjedna, u srijedu na večer Palach je opet priuštio riječku alternativu, a ovaj put s odgovorima i prijedlozima samih kandidata.


Naizmjenično 45 sekundi za odgovor po pitanju, kratke replike, dva bloka pitanja, šest kandidata od sedam – Briščik, Bukša, Mandić, Obersnel, Staničić i Švorinić – ujedinjeni su prezentirali budućnost Rijeke i naglasili kako su mladi vrlo bitan dio glasačkog tijela. Nažalost, jedan kandidat se nije pojavio. Umjesto sučeljavanja o pitanjima i problemima mladih, Burić je odabrao odlazak na utakmicu. No, na sreću, bilo je i više nego zanimljivo i bez njega.

Presjek tribine je kako lokalno, tako i nacionalno dao stavove kako treba promtno, hitno, još jučer pristupiti realizaciji slijedećih cljeva:

 1. Obrazovni sustav mora pratiti tržište rada, a ne obratno,
 2. Sveučilište mora povećati STEM (tehničke i prirodne znanosti) i uskladiti humanističke kvote prema svjetskim i europskim prosjecima,
 3. Integrirati u sustav klubove za mlade kao što su i klubovi umirovljenika, prezentirajući sličnu potrebu za kreativnim slobodnim vremenom, potporom, konstruktivnim aktivizmom sudjelovanje mladih u društvu i naglašavanje smjernica lokalnog programa za mlade koji nije preporuka već obveza u provedbi. 
 4. U gradu stvoriti dinamično poduzetničko ozračje za inovativne ideje i poželjne start upove za transferiranje na tržište koje je globalno povezano stvarajući Rijeku kao intresantnu destinaciju koristeći sve trenutne i nove resurse u tome – geostrateški položaj, Sveučilište, EPK, povijest...
 5. Nacionalno povećavati standarde sveučilišta i studenata,
 6. Potencirati mobilnost mladih i dopuniti mjere zapošljavanja mladih kako ne bi stvarali pasivno građanstvo i osjećaj iskorištavanja istih (najveći razlog odlaska iz zemlje).

sueljavanje2.pngsueljavanje3.pngsueljavanje4.png

Dinamičan i konstruktivan koncept koji potpisuje, Pjer Orlić glavni urednik Radija Korzo, stvorio je atmosferu u kojoj su kandidati često međusobno i s publikom izmjenjivali provale i šale na svoj i tuđi račun, kao da su i sami dočekali ponovno biti neopterećeni s javnim pritiskom tko ih i kako promatra. Stvorila se energija kultnog epicentra mladosti iz Kružne ulice. 

Organizator, Regionalni info centar za mlade Rijeka, bio je najsretniji nakon tribine na afteru u Klubu Bačva kad je vidio zajedničko druženje i opuštenost svih kandidata, sudionika, simpatizera, kritičara i mladih bez napetosti, vrijeđanja, galame pokazujući pritom da je ovo grad koji zaslužuje biti prijestolnica kulture, a da slika koju projiciramo i dalje ovisi samo o nama.

Pitanja s tribine postavljena od strane mladog politologa Mattea Ristića i djelatnika RICZM Rijeka, te Radija Korzo:
 1. Stručno osposobljavanje prilika za zapošljavanje mladih ili izrabljivanje-treba li ga zadržati, ukinuti ili promijeniti i zašto?
 2. Što napraviti s mladima i mladim obiteljima koji se ne mogu osamostaliti jer imaju plaću od 3500,00 kn? Imaju ugovore na određeno vrijeme, neizvjesnost i nemogućnost uzimanja kredita zbog općenito loše situacije? Prijedlozi i rješenja.
 3. Preplavljeno tržište rada s humanističkim diplomama. Treba li ograničiti broj upisa sociologa, filozofa, politologa i stimulirati tehničke struke na fakultetima? 
 4. Inicijative i prijedlozi za uključivanje mladih u proces donošenja odluka na lokalnoj razini
 5. Što je potrebno kako bi mladi poduzetnici bili uspješni i start-upovi održivi? Kojim mjerama Grad to može poticati?

Pitanja koja su postavljali kandidati svojim protukandidatima, ali i sami sebi: 
 1.  Petra Mandić: Na koji način Grad Rijeka do sada i kako misli ubuduće integrirati EU okvir ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje?
 2. Juraj Bukša: Na koji način zadržati u Rijeci sve one koji su došli studirati u Rijeku te završili fakultet? 
 3. Andrej Briščik: Koliko Grad Rijeka ulaže u klubove umirovljenika a koliko klubova mladih. Koliko klubova umirovljenika ima u Gradu Rijeci a koliko ima klubova mladih? 
 4. Danko Švorinić: Što je potrebno kako bi Mladi poduzetnici bili uspješni i start up-ovi održivi? Kojim mjerama može grad na to utjecati?
 5. Kristijan Staničić: Mislite li kako je studentski standard u gradu Rijeci dobar?
 6. Vojko Obersnel: Koliko Grad Rijeka uopće može i treba biti uključen u razvoj Kampusa?
Objavila: T.T.
Foto: Regionalni info centar za mlade Rijeka - UMKI