Dosta ti je kljucanja?.

KAMPANJA ZA MLADE 
„Dosta ti je kljucanja?“
POVODOM IZBORA ZA EUROPSKI PARLAMENT 2014. (25. svibnja)

                  undefined
Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka - UMKI od 2011. godine djeluje kao Eurodesk multiplikator u suradnji i partnerstvu s Agencijom za mobilnost i programe EU na programu Eurodesk Hrvatska. Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije kojemu je svrha pružiti mladima i svima koji rade s mladima kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja i mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja te što aktivnijeg uključivanja mladih u donošenje odluka.
Kao multiplikatori u sklopu Hrvatskog Eurodeska dio smo mreže koju čine središnji ured u Bruxellesu, nacionalni koordinatori iz 33 europske države i preko 1 300 lokalnih i regionalnih partnera. Sve navedeno čini nas izvorom i epicentrom (EU) mogućnosti za mlade i dijelom Eurodesk obitelji diljem Europe i Europske unije.
U planu za 2014. godinu isplanirali smo niz aktivnosti s ciljem informiranja i uključivanja mladih, a jedan od ključnih događanja koji će obilježiti naš rad u kontekstu Eurodeska u ovoj godini je i izrada promotivne kampanje namijenjene informiranju mladih o izborima za Europski parlament koji će podići njihovu razinu znanja i poznavanja te uloge Europskog parlamenta općenito kao i u kontekstu donošenja i provedbe politike za mlade koja uvelike utječe i na život mladih u Hrvatskoj, kao članici Europske unije.  
Razlozi osmišljavanja i realiziranja kampanje kriju se u ovogodišnjim izborima za Europski parlament odnosno veoma niska izlaznost populacije mladih na izbore i uključivanje u proces donošenja odluka o upravljanju Europskim institucijama. 2009. godine čak 65% mladih diljem EU nije izašlo na izbore za Parlament. Istraživanje ADDRESSING YOUTH ABSENTEEISM IN EUROPEAN ELECTIONS pokazuje da čak 71% mladih do 24 godine ne sudjeluje u izborima. Ulaskom Hrvatske u EU, punoljetni mladi u Hrvatskoj dobili su pravo glasanja na svim europskim izborima, pa smo, potaknuti rezultatima provedenog istraživanja, odlučili informirati mlade o procesima donošenja odluka te kako oni mogu u istima aktivno sudjelovati. Ponajviše populaciju od 18 do 25 godina.
Za potrebe kampanje, mladi zaposlenici, pripravnici i volonteri Udruge izradili su kratki animirani informativni video namijenjen informiranju mladih o važnost njihova izbora za Europski parlament, osvješćivanja njihova osnovnog demokratskog, građanskog prava ali i odgovornosti te ih pozvati na sudjelovanje u donošenju važnih odluka na europskoj razini putem izbora za Europski palament kao insitucije koja se bavi tekućim, važnim problema građana Europske unije pa tako i Hrvatske. 
Premijerno prikazivanje videa i lansiranje kampanje biti će upriličeno na otvorenju Centra za mlade u Poreču, 28. travnja 2014. A 30. travnja u 13 sati objavljen i na ovoj stranici kada će biti ujedno lansiran u svim medijima i online kanalima komuniciranja Udruge.

Zatim, tu je i tekst napisan za mlade kako bi im pružio najosnovnije informacije o ovim izborima a donosimo vam i preporuku korisnih mrežnih stranica vezanih za nadolazeće izbore

Autorski tim kampanje:
Nika Gvozden (animacija)
Tamara Moranjak (istraživanje)
Kristina Tolić (istraživanje)
Alan Turk (logistika)
Romana Sanja Vladić (administracija)
Zoran Stevanović (supervizija)
Diana Kovačić (tekstovi)

Diana Kovačić,
koordinatorica Eurodesk programa u Udruzi
diana@umki.hr
098/424-079
undefined

POSEBNA PRILIKA 25.5.! NE PROPUSTITE! 

POZIVNICU IMATE!

Svi bruje o nekakvim europskim izborima u svibnju? Znaš li što se točno događa i o čemu je uopće riječ? Ako je tvoj odgovor NE, onda je ova kampanja namijenjena upravo tebi. 
Preduvjet svakog doprinosa i uključivanja je znanje. Onaj koji posjeduje pravu informaciju i znanje kako neki sustav funkcionira može doprinijeti promjenama na bolje. Upravo zato osmislili smo ovu kampanju. Nadamo se da će ti biti od koristi kako bi saznao odnosno saznala, najosnovnije informacije za koje se nadamo da će te potaknuti na sudjelovanje i aktivno uključivanje u izbor onih koji će predstavljati i tebe u Europskom parlamentu kao građanina/građansku Europske unije. 

No, promjene od nekud moraju početi.
Činjenica je da politika i izbori nisu privlačni većini mladih. Često se kao razlozi tome spominju način na koji politički predstavnici i donosioci odluka komuniciraju s mladima a koji im je nerazumljiv i nepristupačan. Ujedno, većina njih često u svojim kampanjama i izbornim programima nemaju mlade na listi prioriteta kao ni konkretna rješenja za probleme koje muče mlade u svakodnevnm životu. Nepovjerenje mladih u političke strukture kao i njihov pesimizam u tom kontekstu također ne pomažu. 
U svibnju ove godine diljem Europe događaju se izbori za Europski parlament,  jednom svakih pet godina. Promotrimo ih kao priliku za prvi korak prema aktivnom uključivanju i donošenju odluka za promjene.

Što je uopće Europski parlament i zašto je on važan?

Europski parlament jedino je neposredno izabrano tijelo Europske unije i jedna od najvećih demokratskih institucija te vrste u svijetu. Ukupno 754 zastupnika u Parlamentu zastupaju 500 milijuna građana EU-a. Biraju ih birači iz 28 država članica jednom svakih pet godina kako bi zastupali i štitili njihove interese u postupku odlučivanja u Europskoj uniji. 
O čemu odlučuje EU parlament i koje su mu osnovne zadaće?  
- zajedno s Vijećem Europe usvaja ili izmjenjuje prijedloge Europske komisije
- zajedno s Vijećem Europe odlučuje o predsjedniku Europske komisije
- nadzire rad Europske komisije
- usvaja proračun Europske unije
- blisko surađuje s parlamentima država članica Europske unije

Većinu zakona, koje kasnije rutinski usvajaju nacionalni parlamenti (pa tako i onaj u Hrvatskoj - Sabor), zajednički donose EU parlament  i Vijeće. Što znači da se odluke odnosno temeljni oblici zakona (u obliku rezolucija, uredbi i deklaracija) koje donosi EU parlament primjenjuju u Hrvatskoj (čak njih oko 70%) te stoga imaju značajan utjecaj na život hrvatskih građana.
Nakon što su izabrani, zastupnici se organiziraju po političkoj liniji. Formiraju klubove zastupnika da bi bolje zastupali svoja stajališta. Trenutno postoji sedam klubova zastupnika. Raspitaj se koji su to te kakve stavove i vrijednosti predstavljaju odnosno zagovaraju u parlamentu. Neki od njih naglasak daju na borbu protiv nezaposlenosti, netko se više zalaže za pitanja klimatskih promjena dok neki nude odgovore za goruća pitanja vezana za gospodarstvo. 
Savjetujemo ti da pokušaš pronaći one u koje i sam odnosno sama vjeruješ i dijeliš. To će biti dobra osnova za donošenje odluke kao i odgovor na pitanje za koga glasati u svibnju.

Zašto uopće izaći na izbore za EU parlament?

Izlazak na izbore jedan je od osnovnih načina direktnog utjecanja na formiranje budućnosti Europske unije. To je način na koji se glas svakog građana, kako Hrvatske pa tako i svake zemlje članice Europske unije čuje i uvažava. Ti si sada dijelom tog europskog društva i tvoj glas jednako je važan kao glas bilo kojeg drugog punoljetnog građanina Europske unije. Imaš mogućnost i pravo birati 11 hrvatskih predstavnika koji će nas predstavljati u Parlamentu i donositi odluke koje se direktno tiču tebe i tvog života a sa njima dolazi i odgovornost kako ćeš to pravo i ostvariti. Jednom riječju, to je demokracija. A demokracija živi i ovisi o sudjelovanju njenih građana, počevši od tebe.

Ako ne izabereš ti onoga tko će te predstavljati, izabrat će netko drugi!


KORISNE POVEZNICE:

Na internetu postoje brojne mrežne stranice koje nude važne informacije o ovim izborima a neke od njih nude i zanimljive kvizove koji ti mogu pomoći pronaći stranku koja dijeli stavove i vrijednosti kao i ti, te na taj način pomoći pri odabiru za koga glasati. Neke od takvih su:

Publikacija o 10 EU prava (engleski)

- portali koji su pisali  o EP2014:

undefined
Kampanja je izrađen u sklopu EURODESK programa Udruge za 2014. godinu. Ova kampanja ostvarena je uz financijsku potporu Europske komisije. Odražava isključivo stajalište autora te se Komisija ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.