Druga po redu Homo, fešta! u Poreču.

Homo, fešta! festival je LGBT kulture koji se drugu godinu zaredom održava u Poreču. Izložbe, koncerti, filmovi, partyji, tribine i radionice - kultura, zabava i aktivizam na različitim punktovima u gradu. 


Tijekom tri dana trajanja festivala, od 31. kolovoza do 2. rujna, Poreč slavi različitost i potvrđuje se kao grad siguran i otvoren za sve građane/ke, kao i goste/šće, uz odličnu zabavu okupanu duginim bojama. Zanimljiv sadržaj namijenjen je posjetiteljima/icama svih seksualnih orijentacija, nacionalnosti, spolova, rodova, vjeroispovijesti, boje kože i preferencija boy bandova iz 90ih, željne izlaska iz rutine i cijepljene od predrasuda.

Festival je otvoren i besplatan za sve posjetitelje/ice, a započinje izložbom Kristofera Andrića pod nazivom I am enough!, koji ovim ciklusom slika, koje su dio koncepta I know what you are but what am I, predstavlja emocije, momente svakodnevnog života i borbu transrodnih osoba prije početka hormonalne terapije. Ciklus na brutalan, ekspresivan i iskren način pokazuje kako se transrodne osobe nose s unutrašnjom borbom i diskriminacijom.

Prvi dan festivala završava koncertom Ane Ćurčin, kantautorice rođene u Bagdadu, odrasle u Moskvi i koja živi i radi u Beogradu. Njena glazba je nježna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, leluja kroz indie-rock i folk i koketira sa ambijentom i bluzom. 

Drugi dan festivala započinje radionicom crtanja - Everybody is enough to draw human figures. Kristofer Andrić će se kroz radionicu, kao i kroz svoje radove, odmaknuti od pravila slikarstva i ući u kaos životnih transformacija kroz tijelo.

Dan se nastavlja projekcijom filmova:
Izgleda da smo sami, Katarina Koljević (Srbija, 2015.)
Đorđe mora odlučiti između maske i svog pravog lica. Mora smisliti kako da se nosi s onim što osjeća. Ognjen je odlučio da će se boriti za svoj život i svoju ljubav. Realnost mijenja sve između njih.

Tranzicija, Milica Tomović (Srbija, 2016.)
Dva dana pred odlazak u Ameriku, Jana koristi vrijeme da se pozdravi sa svojim bendom, prijateljima/icama, bivšom djevojkom i obitelji. Svi oni dijele osjećaj žaljenja dok se opraštaju s njom , ali opet i sreću zbog njene svijetle budućnosti u Michigenu, gdje je primljena na postdiplomski studij. Jedino njena sestra zna istinu, a to je da Jana ne odlazi iz zemlje zbog studija, ona odlazi iz zemlje da bi promijenila svoj spol. Jana ima dva dana da se oprosti sa svojim životom.

Neizgovoreno, Elma Islamović (Bosna i Hercegovina, 2016.)
Film Neizgovoreno je dokumentarna priča o mladim lezbijkama i gejevima u Bosni i Hercegovini koje roditelji ne/prihvaćaju, priča o komunikaciji s roditeljima, o tome šta je to zbog čega se stvaraju zidovi i čega se zapravo plašimo. Nera, jedna od protagonistkinja filma, upoznaje nas sa svojom porodicom.

Nakon filmova slijedi tribina „Podrška znači život?“ na kojoj će se razgovarati o važnosti podrške od strane obitelji i društva za LGBT osobe. Sudjeluju: Nera Mešinović (protagonistkinja filma), Daniel Martinović (Dugine obitelji), Sanja Stanojević (TransParent), Nikola Kuridža (Sarajevski otvoreni centar, moderator).

Drugi dan festivala završava partyjem Zbeletron kolektiva koji djeluje od 2009. godine, a najvećim dijelom se bavi promoviranjem žena u glazbi kroz organizaciju partyja na različitim lokacijama. U proteklih 8 godina Zbeletron je organizirao više od 50 događanja, a vjerojatno je najpoznatiji po godišnjoj dodjeli nagradi Lez Of The Year, kojom se od 2012. nagrađuju osobe, kolektivi, inicijative i bendovi koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ manjine.

Posljednji dan festivala započinje filmom Kraljica Irske, u režiji Conora Horgana (Irska). Panti Bliss se našla usred medijske afere zvane Pantigate koja je potresla Irsku 2014. godine. Nakon toga, postala je YouTube senzacija kada je govor koji je održala o homofobiji – opisan od strane kolumniste Irish Timesa, Fintana O’Toolea, kao “najelokventniji irski govor” u posljednjih 200 godina – postao viralan, emitiran širom svijeta, razmatran u parlamentu i remiksiran u pjesmi Pet Shop Boysa te je potaknuo na bitan razgovor o jednakosti i homofobiji. Film Kraljica Irske prati životno putovanje Rorya (Panti Bliss), od malog grada Mayo u Irskoj do svjetske pozornice.

Dan se nastavlja tribinom „Oblici aktivističkog djelovanja“ na kojoj će se razgovarati o različitim vrstama umjetnosti prožete aktivizmom. Pričat će Kristofer Andrić (likovni umjetnik), Nora Rušiti (Zbeletron), Marino Čajdo (House of Flamingo), Martina Horvat (GONG, moderatorica).

Nakon tribine stižu tranđele, queer umjetnice iz House of Flaminga. Drag Queens Colinda, Entity i Spazam Orgazam za porečku rivu spremaju pravi spektakl. Flamingo djeluje upravo s ciljem pružanja prostora za umjetničku afirmaciju mladih, ali i društvenu emancipaciju publike kroz zabavne, inovativne i neuobičajene programske sadržaje. 

Festival se zatvara uz DJ-a Ivana Odaka koji je sveprisutan na LGBT sceni. Vrtio je na Partycipaciji ove godine i oduševio publiku nakon zagrebačkog prajda. Organizirao je i Monstera Deliciosa partyje, a na fetivalu će prisutne rasplesati uz zvukove hip-hopa, rnba, trapa, dancehalla, jersey cluba i ballrooma.

Festival financijski podržavaju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina i Filantropskog fonda "Zajedno za zajednicu" te Grad Poreč.

Izvor/foto: Homo, fešta 
Objavila: T.T.