Sedamnaest država članica usvojilo Garanciju za mlade ali 11 još uvijek nisu.

Europska komisija objavila je da je 17 država članica dostavilo svoje konačne verzije provedbenih planova Garancija za mlade


Ukratko, radi se o nizu mjera kojih se države članice obvezuju učiniti kako bi osigurale ili posao ili daljnje obrazovanje ili šegrtsko naukovanje osobama nezaposlenima najkasnije 4 mjeseca od završetka školovanja ili ostanka bez posla. Europski socijalni fond nadležan je da s oko 10 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine, pomogne zemljama EU u provođenju garancija za mlade. Članice EU čija je nezaposlenost mladih iznad 25%, mogu aplicirati za dodatna sredstva od 6 milijardi eura kroz inicijativu zapošljavanja mladih. Generalna ideja koja stoji iza garancije za mlade je da se smanjivanjem broja nezaposlenih u sustav rada uvedu mlade osobe koje bi, radi svojih kompetencija, bile generator razvoja, kako država članica, tako i Europske unije u cjelini.

Garancija za mlade je na razini EU politika usmjerena na pomoć svih nezaposlenih do 25 godina starosti u potrazi za zaposlenjem, nastavku školovanja ili naukovanje u roku od četiri mjeseca od gubitka zaposlenja ili izlaska iz sustava formalnog obrazovanja. Nezaposlenost mladih u Europi je u zabrinjavajućem porast. Trenutno je 23,6 posto mladih u Europskoj uniji nezaposleno. 

Europski forum mladih poziva preostalih 11 zemalja članica da dostave svoje planove kako bi se nastavila borba protiv nezaposlenosti mladih u njihovim zemljama, ali i diljem Europe.


Republika Hrvatska 1. srpnja 2013. godine usvojila je Europsku garanciju za mlade u obliku 10 mjera čime je postala jedna od prvih država u Europskoj uniji koja je počela provoditi ovu politiku (većina država uvodi Europsku garanciju za mlade s 1. siječnjem 2014. kako bi dobile dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu, ali i koordinaciju tijela koja će je implementirati). Mjere hrvatske inačice garancije za mlade su usmjerene prema podizanju kompetencija i pripremi mladih (u vidu ove mjere to su osobe do 29 godina starosti) za tržište rada, a poseban naglasak je na jačanju i uključivanju mladih u poduzetništvo i razvoj organizacija civilnog društva. Pitanje koje sve zanima je: hoće li ove mjere uistinu smanjiti nezaposlenost među mladima i napokon svrgnuti Hrvatsku s nezahvalnog trećeg mjesta u EU po broju nezaposlenih mladih?

Ako je vjerovati sindikatima i organizacijama mladih – neće. Argumenti koji su plasirani u medije govore kako je Garancija za mlade pripremljena bez konzultacije sa svim relevantnim dionicima čime mjere nisu adekvatne, niti će biti efektivne. Predbacuje se Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koje je nositelj ovog projekta, da su se pri izradi Garancije previše vodili potrebama poslodavaca, a nedovoljno onima nezaposlenih te da su neke mjere potpuno neprimjerene skupinama na koje se odnose (primjerice gimnazijalci koji bi trebali pomagati djeci s posebnim potrebama). Problematično je, kako kažu akteri civilnog društva, što u hrvatsku inačicu garancije za mlade nisu implementirane mjere i sustavi nadzora njene učinkovitosti. Iz svega navedenog može se zaključiti da hrvatski paket mjera ponovno ne rješava strukturalne probleme, već se i dalje nastavlja politika „gašenja požara“ koja je u svojoj biti neodrživa.

Podaci s terena govore da se mnoge od mjera navedene u Europskoj garanciji za mlade ne provode, tj. da službenici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nisu dovoljno upoznati s načinom djelovanja što i dalje rezultira činjenicom da je Hrvatska i dalje zemlja s prevelikim brojem nezaposlenih mladih osoba. Isto se tako postavlja pitanje koji je stvarni razlog uvođenja Garancije za mlade na tako brz i neparticipativan način? Je li politički cilj uistinu bio pomoći da se smanji vojska nezaposlenih ljudi ili nezaposlenost mladih napasti samo deklarativno. Vrijeme će, kao i uvijek pokazati, no sadašnje stanje snažno sugerira da je Hrvatska trebala pričekati i ne trčati pred rudo uvodeći politike za koje je izgledno da neće donijeti željene rezultate.

Izvori: European Youth ForumVečernji list