Poziv na edukaciju o strukturiranom dijalogu za školsko osoblje i predstavnike vijeća učenika srednjih škola.

Danas se strukturirani dijalog primjenjuje i na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a predstavlja koristan alat i u školskom okruženju kako bi se prikupila mišljenja učenika o tome što im je važno u njihovoj školskoj i lokalnoj zajednici.


Mreža mladih Hrvatske poziva zainteresirane nastavnike i stručne suradnike srednjih škola iz cijele Hrvatske, a koji rade s Vijećem učenika da se zajedno s predstavnikom Vijeća učenika iz njihove škole prijave na trodnevnu edukaciju o strukturiranom dijalogu, koja će se održati u Crikvenici, od 10. do 12.11. 2017.
 
Što je strukturirani dijalog?
 
Strukturirani dijalog je metoda uključivanja mladih u procese donošenja odluka i dijalog s onima koji odluke donose. Radi se o metodi koja je osmišljena unazad 10-ak godina na razini Europske unije s ciljem uključivanja najšireg kruga mladih u procese odlučivanja na europskoj razini. Danas se strukturirani dijalog primjenjuje i na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a predstavlja koristan alat i u školskom okruženju kako bi se prikupila mišljenja učenika o tome što im je važno u njihovoj školskoj i lokalnoj zajednici. Zajednički dijalog mladih i donositelja odluka odvija se kroz strukturirani proces u tri faze, a konačni ishod takvog procesa su prijedlozi zajedničkih rješenja u područjima od važnosti za mlade, osmišljena na mišljenju i prijedlozima mladih koji su sudjelovali u strukturiranom dijalogu. 
 
Što ćete naučiti?

Nakon završetka edukacije sudionici će znati :
  • nabrojati i objasniti načine na koje mladi sudjeluju u donošenju odluka;
  • definirati što je Vijeće učenika, prava i obaveze njegovih članova te njegovu ulogu unutar škole;
  • različite načine rada s Vijećem učenika;
  • objasniti što je, kako funkcionira i tko su glavni akteri u procesu strukturiranog dijalog;
  • elemente demokratske škole te  prepoznati koje od tih elemenata njihova škola primjenjuje u svom djelovanju;
  • kako korištenje strukturiranog dijaloga pomaže u demokratizaciji škole i aktivnom uključivanju mladih;
  • prepoznati mogućnosti koje strukturirani dijalog nudi kao alat za promjene u lokalnoj zajednici i školi;
Predstavnici školskog osoblja uključeni u edukaciju steći će različite vještine i znanja koja će im koristiti za obradu sadržaja iz međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja. S obzirom da će se kroz ovu edukaciju osnažiti 10 timova iz 10 srednjih škola, sastavljenih od predstavnika školskog osoblja (nastavnika, profesora i stručnih suradnika) i učenika koji je predstavnik Vijeća učenika iz zainteresirane škole, ova edukacija predstavlja priliku i za umrežavanje s predstavnicima drugih škola u ovom području.
 
Gdje i kada se održava edukacija?

Osposobljavanje će trajati dva i pola dana. Dolazak sudionika se očekuje 9. 11. u kasnijim popodnevnim satima (osigurana večera), a odlazak 12. 11. nakon ručka. Izabrani polaznici dobiti će detaljan raspored edukacije prilikom obavijesti o izboru na sudjelovanje.
 
Što MMH nudi sudionicima edukacije?
 
Sudionicima edukacije MMH osigurava besplatan smještaj u dvokrevetnim sobama te sve obroke za vrijeme trajanja edukacije. Sudionicima će također biti pokriveni troškovi putovanja, a po završetku edukacije sudionicima će dobiti potvrde o pohađanju edukacije. Na potvrdi će biti istaknut broj sati trajanja edukacije, kao i ishodi. Program edukacije trenutno prolazi kroz postupak verifikacije pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Kako se prijaviti?
 
Zainteresirani nastavnici i stručni suradnici, s predstavnikom Vijeća učenika, mogu se prijave putem poveznice: http://bit.ly/2yCw6Lu

Prijave su otvorene do četvrtka, 26. 10., a do 30. 10. svi prijavljeni bit će obavješteni jesu li primljeni na edukaciju. Zatim će sudionici edukacije primiti i detaljni program te sve informacije o smještaju, lokaciji događanja i ostalim logističkim detaljima.

Sa svim potencijalnim pitanjima obratite se Petri Pekici na petra@mmh.hr.
 
Objavila: T.T.