Sljedeći tjedan održava se Zagreb Youth Summit 2017.

 Novi izazovi, novi pristupi, za novu generaciju


U Muzeju Mimara u periodu od 6. do 9. 11. 2017. održat će se globalni događaj pod nazivom Zagreb Youth Summit. Grad Zagreb će tim povodom idućeg tjedna ugostiti gotovo 300 sudionika i sudionica iz cijeloga svijeta koji će se okupiti oko zajedničkih globalnih izazova s kojima se susreću demokracije u čitavom svijetu. Pred više od 200 mladih sudionika Summita tijekom četiri dana govorit će osobe s jakim svjetskim i regionalnim utjecajem – istaknuti aktivisti za ljudska prava, novinari, akademici i političari iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira ovaj Summit kako bi zajedno s kolegicama i kolegama, mladim ljudima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta, artikulirala generacijski odnos mladih prema suvremenim izazovima demokratske regresije. Suradnja na globalnoj razini posebice je važna kod pitanja univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija.

Program Zagreb Youth Summita uključuje panele i predavanja čiji je cilj otvoriti generacijsku diskusiju i prostor prenošenja iskustva na mlade generacije koji će na kraju Summita formirati vlastiti odgovor na izazove demokracije(a) – globalni glas za demokraciju.

Sudionici Summita dolaze iz čak 27 država svijeta, pred kojima će govoriti istaknuti pojedinci iz SAD-a, Rusije, Venecuele, Kube, Ukrajine, Francuske, Paragvaja, Pakistana, Tadžikistana, Kosova, Kameruna, Senegala, Nigerije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Neki od istaknutih govornika Zagreb Youth Summita su i Carl Gershman (SAD), osnivač i predsjednik fondacije National Endowment for Democracy (NED), Mona Eltahawy (SAD), novinarka i spisateljica egipatskog podrijetla zagovornica ženskih prava, Zineb El Rhazoui (Francuska), bivša novinarka Charlie Hebdoa marokanskog podrijetla, zagovornica slobode govora te ekspertica za religijska pitanja i kritičarka islamizma, Rodrigo Diamanti (Venecuela), aktivist i osnivač Un Mundo Sin Moraza, Alexander Soloviev (Rusija), vođa pokreta Open Russia te mnogi drugi.

Otvorenje Zagreb Youth Summita održat će se u ponedjeljak u popodnevnim satima uz prigodan umjetnički performans mladih glumaca.

Objavila: T.T.